Cami HalısıNasıl Olmalı

Camilerde kullanılan halıların özellikleri

Evlerde kullanılan halılarda müteaddit hususiyet arıyoruz. Ülkemizde, evlerimiz nesne) itibariyle 100-150 metrekare ölçülere sahiptir. Oysa tapınak olarak kullandığımız camilerde kullanılan halıların özelliklerinin okunuşu nasıl denli mühim olduğu hepimizin takdiridir. Camiler baki bir popülasyon akışının olduğu mabetlerdir. Bu kapsamda içeriye giren Müslümanların yamaç duyacakları bir ortamla karşılaşmaları gerekir. Sadece Müslümanlar değil camilerimiz tarihi dokumuzun bir sembolü olması nedeniyle başkaca ehemmiyet sunma eden yapılardır. Bu kapsamda kendisini makam içerisinde hissedecek olanlar sadece Müslümanlar değil aynı zamanda değişik dinlere mensup turistlerdir. Turistlerin okunuşu camiye cami halıları girdiklerinde kendilerini sıkıntı ve huzur dolu bir ortamda hissetmeleri, ulvi dinimiz İslam’ın dünyadaki popülaritesini artıracaktır.

Yukarıda belirtilmeye çalışılan cami içerisindeki huzurun sağlanmasındaki genişlik önemli tez caminin halısıdır. Camiler evlerimiz gibi değersiz yapılar değildir. Artan kişi oranı ve ihtiyaç kapsamında neredeyse her sokakta cami ile karşılaşmaktayız. Bu camilerin, kısıtlı imkânlarla düşkünlere milletimizin fedakarlıkları ile yapıldığı düşünüldüğünde mimarisinin okunuşu en göz alıcı olması gereken halısının zahir özellikleri taşıması gerekmektedir.

Cami Halılarında Arananlar

• Cami halısı her şeyden önce caminin zeminini anında olarak kaplayacak ölçüde olmalıdır. Yeni kuşak camilerde çok karşılaşılmasa da önceki camilerde bu cins sorunlarla karşılaşılabiliyor. Ölçünün orantılı olmaması hem görüntünün tehlikeli olmasına hem de camide tapınma edenlere sağlanması gereken temiz ortamın bozulmasına sebebiyet verir.

• Cami halısının basitçe temizlenebilir özellikte olması gerekir. Camilerin döşeme ölçüleri çok fazla yetişkin olduğundan temizliğinin basitçe yapılabildiği modellerin seçilmesi fazla önemlidir. Camilerin temizliği İŞKUR tarafından dileme edilen saffet görevlileri ile sağlanmakta okunuşu görevlendirilen personel, kısıtlı bir zaman diliminde bir caminin temizliği ile görevlendirilmektedir. Cami halısının bu süre zarfında nezafet görevlilerinin temizlenebileceği asıl halılardan seçilmesi bitimi aşama önemlidir.

• Cami halıları anti bakteriyel özellikte olmalı ve leke tutmamalıdır. Camilerdeki halıların kiri belirli etmemesi hakkında öncelikle münhal nitelik seçilmemelidir. Açık renk halılar kiri olduğu gibi gösterir, caminin mülevves görünmesine sebep olur. Bu kapsamda hararetli nitelik olması gereken cami halısının anti bakteriyel oluşum ürünleri ile dokunmuş olması fazla fazla önemlidir. Bu özelliğin genişlik kazançlı uygulandığı cami halısı türü has yün halılardır. Tabi katışıksız yün halılar, cami halısı fiyatları kıyaslandığında genişlik pahalı cami halısı çeşididir.

• Cami halısı fiyatları, cami halılarında kullanılan metrekareye düşen değmek sayısı ile belirlenir. İlmek sayısı okunuşu genişliğinde fazla ise o halının fiyatı o denli fazladır. İlmek sayısının aşkın olması, aynı oranda halının da iyice ve huzur olmasını sağlar. Cami halılarında bulunması gereken özelliklerin başında rahat olması gerektiği düşünüldüğünde ilmek sayısı ziyade olan halıların tercih edilmesi lojik bir gerekçe olabilir. Tabi bu mevki cami de

eğinin bütçesi ile okunuşu alakalı olan bir durumdur. Sonuçta cami de

eğinin elinde neden genişliğinde nakit var ise ya da hangi denli para bulabilecekseler o oranda mantıki kararlar oluşturmak zorundadırlar.