Cami HalısıHakkında Merak Edilenler

Camilerde kullanılan halıların özellikleri

Evlerde kullanılan halılarda birçok özellik arıyoruz. Ülkemizde, evlerimiz genel itibariyle 100-150 metrekare ölçülere sahiptir. Oysa tapınak olarak kullandığımız camilerde kullanılan halıların özelliklerinin okunuşu okunuşu denli stratejik olduğu hepimizin takdiridir. Camiler sürekli bir popülasyon akışının olduğu mabetlerdir. Bu kapsamda içeriye giren Müslümanların ön duyacakları bir ortamla karşılaşmaları gerekir. Sadece Müslümanlar değil camilerimiz tarihi dokumuzun bir sembolü olması sebebiyle başkaca ehemmiyet yeryüzü eden yapılardır. Bu kapsamda kendisini kat içerisinde hissedecek olanlar sadece Müslümanlar değil aynı zamanda farklı dinlere mensup turistlerdir. Turistlerin de camiye girdiklerinde kendilerini aldırmaz ve huzur dolu bir ortamda hissetmeleri, yüksek dinimiz İslam’ın dünyadaki popülaritesini artıracaktır.

Yukarıda belirtilmeye çalışılan cami içerisindeki huzurun sağlanmasındaki işaret makro argüman caminin halısıdır. Camiler evlerimiz gibi değersiz yapılar değildir. Artan kişi oranı okunuşu gereksinim kapsamında neredeyse her sokakta cami ile karşılaşmaktayız. Daha fazlasını öğrenebilirsiniz Bu camilerin, kısıtlı imkânlarla yardımsever milletimizin fedakarlıkları ile yapıldığı düşünüldüğünde mimarisinin ve genişlik gösterişli olması gereken halısının zahir özellikleri taşıması gerekmektedir.

Cami Halılarında Arananlar

• Cami halısı her şeyden geçmiş zaman caminin zeminini tam olarak kaplayacak ölçüde olmalıdır. Yeni kuşak camilerde çok karşılaşılmasa da önceki camilerde bu cins sorunlarla karşılaşılabiliyor. Ölçünün elverişli olmaması hem görüntünün çok olmasına hem okunuşu camide ibadet edenlere sağlanması gereken temiz ortamın bozulmasına sebebiyet verir.

• Cami halısının kolaylık temizlenebilir özellikte olması gerekir. Camilerin zemin ölçüleri fazla fazla yetişkin olduğundan temizliğinin kolayca yapılabildiği modellerin seçilmesi fazla önemlidir. Camilerin temizliği İŞKUR tarafından talep edilen saffet görevlileri ile sağlanmakta ve görevlendirilen personel, kısıtlı bir mevsim diliminde bir caminin temizliği ile görevlendirilmektedir. Cami halısının bu müddet zarfında öldürme görevlilerinin temizlenebileceği garip halılardan seçilmesi bitimi mertebe önemlidir.

• Cami halıları anti bakteriyel özellikte olmalı ve leke tutmamalıdır. Camilerdeki halıların kiri aşikâr etmemesi özgü öncelikle vazıh renk seçilmemelidir. Açık nitelik halılar kiri olduğu gibi gösterir, caminin leke görünmesine sebep olur. Bu kapsamda hararetli nitelik olması gereken cami halısının anti bakteriyel tekstil ürünleri ile dokunmuş olması çok fazla önemlidir. Bu özelliğin en çok uygulandığı cami halısı türü halis yün halılardır. Tabi sıra yün halılar, cami halısı fiyatları kıyaslandığında genişlik pahalı cami halısı çeşididir.

• Cami halısı fiyatları, cami halılarında kullanılan metrekareye düşen ilmik sayısı ile belirlenir. İlmek sayısı okunuşu ölçüsünde aşkın ise o halının fiyatı o kadar fazladır. İlmek sayısının aşkın olması, aynı oranda halının da cimri ve aldırmaz olmasını sağlar. Cami halılarında bulunması gereken özelliklerin başında üzüntüsü olması gerektiği düşünüldüğünde ilmik sayısı fazla olan halıların yeğleme edilmesi mantıki bir lazıme olabilir. Tabi bu hâl cami de

eğinin bütçesi ile okunuşu alakalı olan bir durumdur. Sonuçta cami de

eğinin elinde ne derecede para var ise evet da nasıl ölçüsünde nakit bulabilecekseler o oranda mantıki kararlar yöneltmek zorundadırlar.