Cami HalısıHakkında Merak Edilenler

Camilerde kullanılan halıların özellikleri

Evlerde kullanılan halılarda bir hayli spesiyalite arıyoruz. Ülkemizde, evlerimiz genel itibariyle 100-150 metrekare ölçülere sahiptir. Oysa tapınak olarak kullandığımız camilerde kullanılan halıların özelliklerinin de ne denli politik olduğu hepimizin takdiridir. Camiler daimî bir popülasyon akışının olduğu mabetlerdir. Bu kapsamda içeriye giren Müslümanların yamaç duyacakları bir ortamla karşılaşmaları gerekir. Sadece Müslümanlar değil camilerimiz tarihi dokumuzun bir sembolü olması nedeniyle ayrıca ehemmiyet yer eden yapılardır. Bu kapsamda kendisini yan içerisinde hissedecek olanlar sadece Müslümanlar değil aynı zamanda farklı dinlere mensup turistlerdir. Turistlerin de camiye girdiklerinde kendilerini aldırmaz ve dirlik dolu bir ortamda hissetmeleri, ulu dinimiz İslam’ın dünyadaki popülaritesini artıracaktır.

Yukarıda belirtilmeye çalışılan cami içerisindeki huzurun sağlanmasındaki işaret makro kanıt caminin halısıdır. Camiler evlerimiz gibi bayağı yapılar değildir. Artan nüfus oranı ve yoksulluk kapsamında neredeyse her sokakta cami ile karşılaşmaktayız. Bu camilerin, kısıtlı imkânlarla iyiliksever milletimizin fedakarlıkları ile yapıldığı düşünüldüğünde mimarisinin ve işaret görkemli olması gereken halısının belli özellikleri taşıması gerekmektedir.

Cami Halılarında Arananlar

• Cami halısı her şeyden geçmiş zaman caminin zeminini kusursuz olarak kaplayacak ölçüde olmalıdır. Yeni kuşak camilerde çok karşılaşılmasa da önceki camilerde bu türlü sorunlarla karşılaşılabiliyor. Ölçünün müsait olmaması hem görüntünün zararlı olmasına hem okunuşu camide tapınma edenlere sağlanması gereken sağlıklı ortamın bozulmasına sebebiyet verir.

• Cami halısının kolay temizlenebilir özellikte olması gerekir. Camilerin dayanak ölçüleri fazla fazla yetişkin olduğundan Buraya Tıkla! temizliğinin basitçe yapılabildiği modellerin seçilmesi çok önemlidir. Camilerin temizliği İŞKUR çeşidinden istem edilen saffet görevlileri ile sağlanmakta okunuşu görevlendirilen personel, kısıtlı bir devir diliminde bir caminin temizliği ile görevlendirilmektedir. Cami halısının bu müddet zarfında öldürme görevlilerinin temizlenebileceği asıl halılardan seçilmesi olanca basamak önemlidir.

• Cami halıları anti bakteriyel özellikte olmalı ve şaibe tutmamalıdır. Camilerdeki halıların kiri bedihi etmemesi uğruna öncelikle açıkça nitelik seçilmemelidir. Açık nitelik halılar kiri olduğu gibi gösterir, caminin pis görünmesine sebep olur. Bu kapsamda derin renk olması gereken cami halısının anti bakteriyel oluşum ürünleri ile dokunmuş olması çok çok önemlidir. Bu özelliğin genişlik iyi uygulandığı cami halısı türü katıksız yün halılardır. Tabi safdil yün halılar, cami halısı fiyatları kıyaslandığında işaret pahalı cami halısı çeşididir.

• Cami halısı fiyatları, cami halılarında kullanılan metrekareye düşen ilmik sayısı ile belirlenir. İlmek sayısı hangi derecesinde gereğinden ise o halının fiyatı o büyüklüğünde fazladır. İlmek sayısının aşkın olması, aynı oranda halının da hızlı okunuşu rahat olmasını sağlar. Cami halılarında bulunması gereken özelliklerin başında üzüntüsü olması gerektiği düşünüldüğünde ilmik sayısı fazla olan halıların yeğleme edilmesi lojik bir esbabımucibe olabilir. Tabi bu pozisyon cami de

eğinin bütçesi ile okunuşu alakadar olan bir durumdur. Sonuçta cami de

eğinin elinde okunuşu miktarda kazanç var ise evet da hangi derecesinde para bulabilecekseler o oranda mantıklı kararlar çevirmek zorundadırlar.