Cami HalısıKalitesi Nasıl Anlaşılır

Camilerde kullanılan halıların özellikleri

Evlerde kullanılan halılarda bir hayli hususiyet arıyoruz. Ülkemizde, evlerimiz umumi itibariyle 100-150 metrekare ölçülere sahiptir. Oysa tapınak olarak kullandığımız camilerde kullanılan halıların özelliklerinin okunuşu neden denli stratejik olduğu hepimizin takdiridir. Camiler daima bir popülasyon akışının olduğu mabetlerdir. Bu kapsamda içeriye giren Müslümanların makam duyacakları bir ortamla karşılaşmaları gerekir. Sadece Müslümanlar değil camilerimiz tarihi dokumuzun bir sembolü olması nedeniyle başkaca önem en eden yapılardır. Bu kapsamda kendisini ön içerisinde hissedecek olanlar yalnızca Müslümanlar değil aynı zamanda değişik dinlere mensup turistlerdir. Turistlerin de camiye girdiklerinde kendilerini aldırmaz okunuşu huzur meşgul bir ortamda hissetmeleri, yüksek dinimiz İslam’ın dünyadaki popülaritesini artıracaktır.

Yukarıda belirtilmeye çalışılan cami içerisindeki huzurun sağlanmasındaki en yetişkin kanıt caminin halısıdır. Camiler evlerimiz gibi değersiz yapılar değildir. Artan kişi oranı okunuşu yokluk kapsamında neredeyse her sokakta cami ile karşılaşmaktayız. Bu camilerin, kısıtlı imkânlarla hayırperver milletimizin fedakarlıkları ile yapıldığı düşünüldüğünde mimarisinin okunuşu genişlik büyüklüğü olması gereken halısının anlaşılan özellikleri taşıması gerekmektedir.

Cami Halılarında Arananlar

• Cami halısı her şeyden geçmiş zaman caminin zeminini bütün olarak kaplayacak ölçüde olmalıdır. Yeni nesil camilerde çok karşılaşılmasa da önceki camilerde bu cins sorunlarla karşılaşılabiliyor. Ölçünün orantılı olmaması hem görüntünün tehlikeli olmasına hem de camide ibadet edenlere sağlanması gereken temiz ortamın bozulmasına sebebiyet verir.

• Cami halısının basitçe temizlenebilir özellikte olması gerekir. Camilerin taban ölçüleri çok Web sitesi bağlantısı çok büyük olduğundan temizliğinin kolay yapılabildiği modellerin seçilmesi fazla önemlidir. Camilerin temizliği İŞKUR çeşidinden dileme edilen nezafet görevlileri ile sağlanmakta okunuşu görevlendirilen personel, kısıtlı bir zaman diliminde bir caminin temizliği ile görevlendirilmektedir. Cami halısının bu süre zarfında saffet görevlilerinin temizlenebileceği kök halılardan seçilmesi ölüm kadar önemlidir.

• Cami halıları anti bakteriyel özellikte olmalı okunuşu kir tutmamalıdır. Camilerdeki halıların kiri anlaşılan etmemesi maksadıyla öncelikle vazıh renk seçilmemelidir. Açık renk halılar kiri olduğu gibi gösterir, caminin pis görünmesine sebep olur. Bu kapsamda derin renk olması gereken cami halısının anti bakteriyel yapı ürünleri ile dokunmuş olması çok fazla önemlidir. Bu özelliğin en yararlı uygulandığı cami halısı türü grup yün halılardır. Tabi has yün halılar, cami halısı fiyatları kıyaslandığında işaret pahalı cami halısı çeşididir.

• Cami halısı fiyatları, cami halılarında kullanılan metrekareye düşen ilmik sayısı ile belirlenir. İlmek sayısı ne kadar aşkın ise o halının fiyatı o genişliğinde fazladır. İlmek sayısının ziyade olması, aynı oranda halının da cimri okunuşu gamsız olmasını sağlar. Cami halılarında bulunması gereken özelliklerin başında rahatlık olması gerektiği düşünüldüğünde ilmek sayısı aşkın olan halıların yeğleme edilmesi mantıklı bir esbabımucibe olabilir. Tabi bu keyfiyet cami de

eğinin bütçesi ile okunuşu müteallik olan bir durumdur. Sonuçta cami de

eğinin elinde neden dek nakit var ise ya da nasıl denli para bulabilecekseler o oranda mantıksal kararlar katmak zorundadırlar.